Петър Лефтеров, Булавто: Любов, работа, пари и приятелство на кантар не можеш да ги сложиш

29/05/2018

Българската фирма Булавто навършва 25 години. Четвърт век, изминали неусетно в непрекъснатото разширяване и развитие на бизнеса – продажба на гуми и резервни части, строежи на сервизи в различни градове, развиване на дилърства за камиони, автобуси и леки автомобили, управление на транспортна фирма, в която превозните средства работят 365 дни на три смени…

И всичко това задействано от неизчерпаемата енергия на създателя на Булавто – Петър Лефтеров.

– Г-н Лефтеров, при юбилеи и годишнини човек обикновено се връща назад и си прави равносметка за изминатото. Кое е първото, което си спомняш, от прохождането на фирмата?

– За мен фирмата е като човека. Създава се с някаква емоция, страст, любов, ражда се и започва да расте – пълзи, ходи, тръгва на детска градина, на училище… През лятото е топло, през зимата е студено… После започва да се обучава и специализира, и без да усетиш, става на 25 години. И при нас е така – докато всекидневно решавахме текущите задачи, станахме на 25 години.
Всъщност аз съм започнал да работя още на 14 години по съвет на баща ми и съм му много благодарен за този ценен урок: когато искаш нещо, трябва да се трудиш, за да го получиш.
Първият ни бизнес беше с гуми. През 1989 г. с брат ми направихме 16–17 ателиета за гуми във Варна. Преди това бях във военоморския флот и след като се уволних, създадохме първата фирма – казваше се Варна Лизинг и това е фирмата предшественик на Булавто. Това стана на 1 юни 1993 г. Затова тази година точно на 1 юни ще празнуваме 25 години от създаването ни.

– Какво се случи нататък, как премина от гумите към продажба на автомобили, как Булавто стана партньор на толкова чуждестранни фирми?

– Първият ни партньор е Рено. Тогава имаше представителство само в София и второто представителство беше нашето във Варна. До 2001 година се занимавахме с продажба на леки автомобили, гуми и масла. През 2001 г. станахме дилър на IVECO. Разработихме варненския пазар. Направихме сервиз, обучихме екип и започнахме да правим нещата истински.
През 2007 г. открихме втория си сервиз на Iveco в София. През 2008 открихме и третия – в Бургас, през 2009 в Стара Загора. Така развихме сервизната си мрежа, а в автомобилния бизнес сервизната мрежа е като кръвоносната система при човека. Не може без нея. Iveco е наш дългосрочен партньор. Работим вече 17 години заедно. Междувременно развихме и бизнеса с автобуси, като станахме партньори и с Карсан. Имахме сервизи, обучени специалисти и това позволи да оползотворяваме по-добре инвесициите си.

– Как се стигна и до найновото партньорство с Ford Trucks?

– Според мен Ford Trucks засега са една подценявана марка. Нашето партньорство започна миналата година, но откакто работим с тях, научихме много неща и още през първата година направихме единична сделка за 100 влекача.
Според мен съчетанието от американски и турски подход в този бизнес, както е при Ford Trucks, дава отлични резултати. Много ме впечатлява техния маркетинг. Хората във Ford Trucks мислят много дългосрочно. Още преди 3-4 години взеха решение да навлязат на пазара е Европа и ето днес вече имат представителства във всички източно-европейски държави. Инвестират много. Бих казал, че се избрахме взаимно за партньори, защото споделяме едни и същи идеи, ценности и разбирания за бизнеса. Учим се от темповете, с които си поставят цели и последователността, с която ги реализират.

– Едно от най-важните ти качества според мен, което ти е помогнало в бизнеса, е умението ти да създаваш партньорства. Но често се случва в партньорствата да няма лоялност. Как подхождаш към това?

– Вярвам, че когато има партньорски и приятелски отношения, винаги се намира изход от всяка ситуация. Смятам, че при война щастливи няма и това важи включително и при войни в бизнеса. Дори и да ги спечелиш, винаги има твърде много разходи и щети. Може би понякога съм прекалено доверчив, но според мен така се създават партньорски отношения. Имам си обаче и друг принцип – прекратя ли едно партньорство, повече назад не се връщам.

bulauto-25years-2

– Кой, според теб, беше най трудния момент в историята на фирмата?

– За мен най-трудно беше, когато по време на кризата трябваше да съкращаваме служители. Ние закъсняхме много с този процес и загубихме много пари, но макар че беше много болезнено, беше и много оздравително. Кризата може да те дръпне крачка назад, но след това може да те изстреля и много напред, ако си научиш правилно урока. Човек трябва непрекъснато да си отваря очите на четири, защото всичко се движи и се развива и ние не можем да стоим на едно място.

– Кое е най-стратегическото ключово решение, което си взел за развитието на фирмата?

– Аз се опитвам да не взимам сам решения, а да го правим заедно с екипа. Може би най-ключовият момент беше, когато през 2001 г. решихме да се занимаваме тежкотоварни автомобили. Бизнесът с камиони, автобуси, надстройки и специализирана техника е много предизвикателен, а ние обичаме предизвикателства. Не е случайно, че Булавто работи в този бизнес, това беше цел, която си поставихме и която постигнахме.

– Мислиш ли вече да прехвърлиш някои отговорности на други хора?

– Този процес започна миналата година. Различните ни дейности са обособени в различни дружества и аз поканих колегите с най-голям стаж, опит и знания да оглавят тези фирми. Бизнесът с Iveco например се развива от фирма, която се казва „Булавто България“. Нейн изпълнителен директор е колега, с когото сме заено от създаването на Булавто. Бизнесът с Ford се развива от Булавто АД и се управлява от друг колега с много опит. Всъщност с тези хора ние сме вече нещо много повече от колеги. Всички фирми работят самостоятелно, но и координирано.Опитвам да прехвърлям и на синовете си Петър и Павел онова, с което съм се занимавал досега. Те са много млади и засега се учат, но за мен важното е, че работят в Булавто по свое желание. Любов, работа, пари и приятелство на кантар не можеш да ги докараш. С тези прости принципи и с Божата воля сме останали живи и на пазара, въпреки че сме минали през всякакви сезони и кризи.

Източник: https://www.kamioni.bg/bg/menu/10/post/21376/Petyr-Lefterov-Bulavto:-Lyubov-rabota-pari-i-priqtelstvo-na-kantar-ne-mozhesh-da-gi-slozhish